Translate

Wie is Jantien?

Al vanaf dat ik me kan herinneren ben ik een gepassioneerde kok met een zeer uitgesproken smaak en mening over eten. Mijn moeder liet me veel zelf uitproberen en betrok me vaak bij het koken en bakken. Ook had ik het geluk veel tijd te mogen doorbrengen met mijn oma Kitty die een ontzettende goede kok was. Ze kon ook heerlijk Indisch koken en samen konden we eindeloos recepten doornemen en uitproberen! Zo goed als zij wist aan te geven of er nog een beetje meer ketoembar, djinten of limoensap toegevoegd moest worden, is mij tot nu toe niet gelukt.

Toen ik nog thuis woonde en mijn moeder het avondeten verzorgde, gebeurde het regelmatig dat ik thuis kwam uit school en vroeg wat we gingen eten. Er konden dan meestal 2 dingen gebeuren: of ze had nog niet bedacht wat het ging worden en zei "spruitjes" waarop ik dan reageerde met "dan verzin ik het zelf liever" wat betekende dat ik het ook mocht gaan kopen en koken! Of ze had al eten verzonnen dat absoluut niet in mijn smaakverwachting voor die dag paste en dan mocht ik ook als nog eten kopen en koken voor het gezin waar ik op dat moment trek in had. Ik denk dat ik veel geluk had met een moeder die niet zelf eerzuchtig was als het om eten koken ging!

In diezelfde tijd verzorgde ik samen met mijn 2 broers vaak het kerstmenu. Mijn oudste broer en ik kozen en bereidden de diverse gangen en mijn jongste broer bediende, voorzien van vlinderstrik. Onze kerstgasten werden tussen de gangen door bezig gehouden met een criptische menukaart.

Ook in mijn studententijd kreeg ik regelmatig onder college kleine briefjes doorgespeeld met daarop de vraag: "wat staat erbij jou op het menu vanavond en hoe maak je dat?" Blijkbaar was het alom bekend dat er per dag vaak kookideëen bij me op kwamen. Dit is natuurlijk ook wel lastig, voor mijzelf als ik niet kan eten wat ik op die dag zou willen qua smaak, maar ook voor mijn omgeving die natuurlijk zelf ook wel eens invulling wil geven aan het menu van die dag!

En nu ben ik moeder van 3 zonen die ieder om de drie weken een "geluksdag" hebben en dan mogen kiezen wat ze willen eten. En natuurlijk mag mijn man ook zo zijn voorkeur aangeven in het weekend en doe ik dat ook voor zijn kookbeurt op de zondag! Eten en koken vinden we leuk, lekker en belangrijk. We proberen zoveel mogelijk biologisch te koken, in iedergeval geldt dit voor het vlees en de zuivel- en vetprodukten die we gebruiken. Ook werken we voornamelijk met seizoensgroenten.

Deze blog is ontstaan uit de wens onze rommelige verzameling recepten te ordenen en zo als het ware een soort van kook(b)logboek voor ons gezin samen te stellen. Eten roept herinneringen op en zo de seizoenen volgend, wil ik wat we eten en hoe je het maakt, vastleggen in deze blog voor de toekomst!
Ook zorgt de blog ervoor dat mijn nichtjes over zee toegang hebben tot onze oude familie recepten die van mijn oma Kitty afkomstig zijn. Ik heb haar receptenboek geërfd en zal de familie favorieten er zeker op vastleggen!

1 opmerking:

  1. Thanks so much for sharing your delicious as well as nutritious recipes with us! I love receiving them in my inbox. It has become a real treat for me to sit down and savour... seeing your quaint kitchen, imagining the tantalizing aromas, and reading the recipes in Dutch. If I close my eyes I feel as though I am back in Holland, sipping a cup of home-grown tea, chatting with you in your kitchen! And to have Oma Kitty's recipes available for future generations is priceless! Thanks again! Kusjes, Jacqueline

    BeantwoordenVerwijderen