Translate

vrijdag 16 juni 2017

Vlierbloesemsiroop





Elk jaar als de bloemschermen van de vlierbloesem uitkomen, kriebelt het om ondanks het drukke leven toch tijd vrij te maken om deze heerlijke siroop te kunnen maken! Gelukkig is het ook dit jaar weer gelukt met vereende krachten: manlief plukte 's ochtends vroeg, aan het einde van zijn hardlooprondje met de hond, de mooie geopende bloemschermen en ik maakte de dag erna de siroop!

Ingrediënten:

  • schermen van vlierbloesem (veel)
  • 1 kilo rietsuiker per liter
  • 20 gram citroenzuur per liter (optioneel, verkrijgbaar bij drogist)
  • sap van 1 citroen per liter


Bereidingswijze:

Pluk de vlierbloesemschermen in de ochtend op een droge dag. Schud ze even uit voor de insecten die erin kunnen zitten. Gebruik alleen schermen met mooie frisse bloesem waarvan alle bloemen uitgekomen zijn. Doe zo veel mogelijk schermen zonder stelen in een grote pan of emmer met deksel. Overgiet de schermen met zoveel water dat ze onder staan maar ook niet veel meer. Zo zorg je dat je een geconcentreerde smaak. Doe de deksel er nu op en laat dit mengsel 1 dag staan op een koele plek in je huis. Giet nu alles door een groot vergiet zodat je alleen het vocht overhoud. Hier zitten nog veel onzuiverheden in. Zeef het nog eens en giet het daarna door een zeefdoek. Zo krijg je een mooie transparante vloeistof.

Meet de hoeveelheid vocht af en doe het in een grote pan. Voeg nu per liter 1 kilo rietsuiker en sap van 1 citroen toe en verhit het tot het net niet kookt. Roer tot de suiker is opgelost, je bent hier afhankelijk van de hoeveelheid ongeveer 10 minuten mee zoet. Roer het citroenzuur erdoor tot het is opgelost. Deze siroop kun je ook prima zonder citroenzuur maken. Citroenzuur zorgt voor een frisse smaak en lange houdbaarheid. 

Maak de flessen van te voren goed schoon met kokend water. Vul de flessen nu heet af. Nb. zet de flessen nooit op een stenenondergrond als je ze afvult. Ze knappen anders door het temperatuur verschil. Sluit ze direct na het vullen goed af. Bijvoorbeeld met de handige rubber doppen op de foto. Deze kun je bestellen bij levenvanhetland! 

De siroop is heerlijk verfrissend met spa rood, limoen en verse munt of met een prosecco!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten