Translate

maandag 10 december 2018

Es Tjendol


Es Tjendol was de absolute favoriet van Oma Kitty. Het is een verfrissende cocktail drank met kokosmelk, palmsuiker en groene puddingdruppels en ijsklontjes.Toen mijn oma in Zuid Afrika woonde en ik haar bezocht om haar na een zware medische ingreep weer wat levensvreugde te brengen, nam ik hunkweemeel mee om es tjendol voor haar te kunnen maken. Toen we alle bestanddelen van het recept hadden gemaakt, ging de kan in de ijskast om lekker koel te worden en zij ging even een middagdutje doen. Ik zou gaan zwemmen met mijn nichtjes.....Tja dacht ik, wij weg van huis, kan tjendol in de koelkast, oma in bed? Even voorzorgsmaatregelen nemen! Ik plakte een sticky note op de kan met daarop de tekst: "djangan minum sebelum dingin betul dan juga lebih enak kalau di minum bersama anak cucu perempuan"!  Oftewel niet drinken voordat het is afgekoeld en het is ook veel lekkerder als je het in gezelschap drinkt met je kleindochters! Je had haar gezichtsuitdrukking moeten zien toen wij na een uurtje terug kwamen uit het zwembad!!!


 

Ingrediënten:


 

Puddingdruppels:

60 gram hungkwee meel van het merk "Cap Bunga" (meel van taugé bonen bij de toko verkrijgbaar)
300 cc water

Snufje zout

2 theelepels suiker

1/2 theelepel pandan kleurstof (bij de toko verkrijgbaar) 

Kom met koud water

Tjendolzeef

 

Palmsuikersaus

150 gram palmsuiker

1 eetlepel gewone suiker

200 cc water

5 pandan blaadjes

1 druppel azijn

 

Santen ~ kokosmelk

Romige kokosmelk uit blik

1 blikje water

ijsblokjes

 

Bereiding:

Tjendol: Zet een kom met koud water met erboven een cendolzeef klaar. Maak het hunkweemeel aan met een beetje koud water van de 300 cc water. Doe het dan bij de rest van het water in een steelplan. Roer zout, suiker, en de pandan essence erdoor. Breng het mengsel al roerend op zacht vuur aan de kook. Roer met de rubberen spatel! Als het glazig begint te worden, het vuur heel laag zetten. Ror nog kort door tot het een vrij dikke pap is. Wrijf deze warme pap met een houten lepel door de cendolzeef boven de kom met koud water. De druppels pap die door de zeef vallen, stijven in een paar minuten op tot cendol. Giet het water met de cendol door een zeef en laat de cendol uitlekken.

 

Palmsuikerstroop: Breng het water in een steelpan aan de kook. Voeg de palmsuiker, de suiker, en de pandan blaadjes toe. Kook het in tot een goed vloeibare saus. Om de saus vloeibaar te houden kun je er 1 druppeltje azijn aan toevoegen.

 

Santen: meng de inhoud van 1 blikje kokosmelk met 1 blikje water tot een homogene massa.

 

Verdeel daarna per glas ongeveer 1,5 eetlepel Tjendol en twee eetlepels palmsuikerstroop. Giet hier de santen bij tot de helft van het glas. Voeg dan de ijsblokjes toe tot ¾ van het glas gevuld is.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten