Translate

woensdag 15 juli 2015

Tuinbonensalade met spekjes en verse munt


De zomerfavoriet van 2015 van ons gezin (op Hylke na dan...) is toch echt de tuinbonensalade van Jeroen! Gelukkig hebben we tuinbonen volop in onze moestuin en groeit de munt ook welig in de tuin bij ons nieuwe huis! Het voelt zo rijk om met de oogstmand gevuld weer thuis te komen!
Tuinbonensalade:
1,5 kilo        hele tuinbonen, dan krijg je
ongeveer 300 gram gedopte tuinbonen[ze kunnen ook uit de diepvries komen]
100 gram     gerookte spekblokjes
8                  bosuitjes in dunne ringetjes
1 bosje         munt, gewassen, verwijder blaadjes,
                    fijn gesneden
4                  eieren gekookt, gepeld, in vieren
½ krop         sla gewassen, gedroogd in sladroger
50 gram       rucola
50 gram       veldsla

Dressing:
6 eetl.           olijfolie [ extra vergine]
1                   citroen, hiervan de schil, met de zijkant van de staande rasp
2 eetl.           vers geperst citroensap
3 eetl.           kwark
2 teentjes      knoflook, fijngesneden
1eetl.            honing
1/4 theel.      grof zeezout
1/2 theel.      zwarte en rode pepers gemalen in de vijzel

Bereidingswijze:
Breng de tuinboontje aan de kook en voeg wat zout toe. Kook de tuinbonen 5 minuten, giet ze af en laat ze 1 minuut onder koud water afkoelen.
Bak de spekjes in een koekenpan mooi knapperig in circa 5 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Klop voor de dressing de olie, het citroenrasp en -sap, de kwark, de knoflook en de honing, in een kommetje door elkaar. Breng het mengsel op smaak met peper, Doe de afgekoelde tuinbonen in een schaal en giet de dressing erover. Voeg de bosuitjes en de munt toe en schep alles om. Neem een schaal leg hier een bedje van de gemengde sla met daarop de tuinbonen. Garneer met de spekjes en de eieren.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten