Vroeger maakte mijn moeder al Jan in de zak in een trommelkoek blik. Dat was vaak in de winter als toetje bij een maaltijdsoep of eenpansmaaltijd. Ze kookte die trommelkoek dan in een grote pan die met water gevuld was en om te voorkomen dat de vorm omhoog kwam zetten, lag er een steen op de deksel. Onlangs kwam ik in de aflevering van koken met Van Boven een eenvoudigere manier van bereiden tegen die hieronder beschreven staat en tot minstens zo'n goed resultaat leidt als die van mijn moeder van vroeger!
Heerlijk warm uit de vorm op je bord met boter erop die dan smelt en dan bruine suiker of Friese keukenstroop!
Ingrediƫnten:
200 gram Lemaire meel en 200 gram speltbloem en 1 dessertlepel bakpoeder)
snufje zout
de rasp van 1/2 sinaasappel
1 theelepel Kaneel
3 eetl. suiker
100 gram rozijnen
100 gram krenten
1 Goudreinet of Boskoop appel in blokjes gesnipperd
50 gram honing of stroop
2 eieren
275 ml melk
snufje zout
de rasp van 1/2 sinaasappel
1 theelepel Kaneel
3 eetl. suiker
100 gram rozijnen
100 gram krenten
1 Goudreinet of Boskoop appel in blokjes gesnipperd
50 gram honing of stroop
2 eieren
275 ml melk
Boter en 3 eetlepels paneermeel voor het bekleden van de
bakvorm+ deksel
En 1 koekvorm met deksel of tulband vorm die je goed afdekt
met aluminiumfolie
Bereidingswijze:
Meng het bakmeel met het zout, sinaasappelrasp, kaneel en
suiker. Roer de gewelde rozijnen, de zuidvruchten, de appel en de stroop erdoor. Klop de
eieren met de melk los. Roer deze met een houten lepel door de droge mix in een
beslagkom tot het net gebonden is en niet meer klontert.
Bak de Trommelkoek in een braadslede gevuld met kokend water in een
voorverwarmde oven op 175 graden in ongeveer 1 uur, misschien iets langer,
gaar. Tik ‘m dan uit de vorm. Serveer met boter en bruine suiker of keukenstroop,
heerlijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten