Translate

woensdag 8 januari 2014

Indische ontbijtkoek

Dit recept is afkomstig van tante Mery, de jongste zus van mijn Indische overgrootmoeder. Het is dan ook een oud Indisch recept en als je het geproefd hebt, begrijp je waarom het de tand des tijds zo lang doorstaan heeft. Het is echt heerlijk!

 

Ingrediƫnten:

250 gram javaanse palmsuiker
1 eetlepel witte suiker
1,5 dl water
250 gram bloem (je kunt roggebloem gebruiken)
5 eieren
2 volle theelepels kaneel
2 plat afgestreken theelepels nootmuskaat
2 theelepels bakpoeder
1/2 theelepel zout
 

Bereidingswijze:

Op een klein pitje de palmsuiker en de witte suiker  in het water smelten. Roer het mengsel tot een stroop en laat dit afkoelen. Splits de eieren en klop het eiwit met het zout tot het stijf is. Zet even weg in de ijskast. Verwarm de oven voor op 175 ℃. Klop de eierdooiers tot ze luchtig zijn en roer scheutje voor scheutje de koude stroop erbij. Meng de  specerijen en de bakpoeder door het meel en voeg dit toe aan het stroop-eimengsel. Spatel als laatste  in een paar slagen het eiwit er doorheen. Zet in de oven voor +/- 45 minuten, maar prik aan het eind van de baktijd even met een breinaald in de koek en kijk of hij er droog uitkomt. Zoniet laat de koek dan nog even 10 minuten langer in de oven staan.

4 opmerkingen:

  1. Thank you for sharing this, I'm going to make some for myself tomorrow as a Mother's day gift for myself! (With Rye flour, not wheat) And when I savour each bite I'll remember and cherish my Mother, and the Grand Mothers before me!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh and thanks for taking pictures of Oma's hand written recipes! xoxox

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank voor je recept, de koek is fantastisch gelukt! Had alleen geen gula jawa in huis, maar wel donkere basterdsuiker. Anders, maar ook lekker. En mijn vers gemalen kruidenmengsel gebruikt. 3 eetlepels van 6 delen kaneel, 2 delen kruidnagel, 2 delen nootmuskaat, 1 deel anijszaad, 1 deel korianderzaad, 1 deel witte peper en mespuntje gember. Hij is nu lekker pittig, maar je kunt de peper en gember natuurlijk verminderen. En ps: het handschrijft van jouw oma is als die van mijn (Indische) oma. Heel leuk!

    BeantwoordenVerwijderen