Translate

dinsdag 7 januari 2014

Speculaas

Speculaas van de plank maken we rond sinterklaas. Meestal in de middag van 5 december zodat de jongens afgeleid worden van het wachten op de zak van sinterklaas! Je kunt  van het deeg natuurlijk ook gewone koekjes of kruidnootjes bakken als je geen speculaasplank ter beschikking hebt. Gebruik je wel een speculaasplank dan moet deze één dag van te voren even nat  schoongemaakt worden.


Ingrediënten:



150 gram boter
125 gram bruine basterdsuiker
1 eetlepel melk
1 ei losgeklopt (voor de glans)
300 gram gebuild meel (ik gebruik speltbloem)
10 gram speculaaskruiden (1 volle eetlepel)
½ theelepel koeksoda
Snuf zout
1 speculaasvorm
Rijstemeel voor in de speculaasplank

 

Bereidingswijze:

Roer de boter met de suiker smeuïg en voeg ook de melk toe. Meng meel, specerijen, koeksoda en zout en werk dit door de botermasssa. Laat het deeg tenminste 1 uur rusten op een koele plaats maar niet in de koelkast. 1 dag van te voren is helemaal mooi dan trekken de specerijen er goed in. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Bestuif het werkvlak en de deegroller met wat bloem. Rol het deeg uit tot een lap van ca. 1/2 cm dik. Bestuif de speculaasplank met rijstemeel. Druk de plakken in de juiste maat in de vorm van de plank. Draai de plank om en tik het deegfiguur los. Snijd de randen bij met een mesje. Bestrijk ze met een kwastje met losgeklopt ei. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de speculaasjes in ca. 20 min. bruin en gaar. Laat de speculaasjes 5 min. op de bakplaat afkoelen. Leg ze daarna op een rooster en laat ze verder afkoelen. Bewaar ze in een trommel.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten