Translate

maandag 14 oktober 2013

Kweeperen gelei & jam


Dit weekend was het herfstweer een uitermate geschikt excuus om de hele dag binnen bezig te zijn! In één weekend viel meer regen dan in de hele maand oktober normaal het geval is. Dat betekent voor mij een dag in de keuken en lekker aan de slag met mijn sappan en koperen jampan!

 



Mijn recepten voor gelei en jam zijn geïnspireerd door Okke houdt van... Kweeperen en ik volg zijn bewerkelijke variant om gelei te maken alleen voeg ik citroensap toe en doe ik er minder suiker in. De eerste fase is voor zowel gelei als jam hetzelfde, je kunt dus kiezen of het allebei maken!

Ingrediënten:

  • 7 kg kweeperen
  • Suiker (400 gram per liter kweepeersap)
  • 1 zakje Pectine per 750 ml sap / 1 kilo fruit (merk Marmello, bij de biologische winkel)
  • Indien pectine niet verkrijgbaar is gebruik dan gelei suiker 3:1
  • 1 citroen geperst en gezeefd per liter sap /kilo fruit naar smaak

Bereiding:

Als er op de kweeperen nog een donzen laagje zit, dompel ze dan even onder in handwarm water en schrob ze schoon met een zacht aardappelborsteltje. Snijd de vruchten in 8 stukken en zet ze in een pan net onder water. Breng het geheel aan de kook. Houd het op matig vuur net zo lang aan de kook tot de kweeperen bijna uit elkaar vallen. Dek de pan(nen) af en laat het een nacht staan.

Voor gelei:

De volgende dag schep je de zachte stukjes peer in het bovenste deel van de sappan en het overgebleven sap schenk je door een fijne zeef, evt. met kaasdoek erin. Kook de kweeperen nog een keer in een sappan en tap nog extra mooi roze/rood sap af.  Dit sap voeg ik toe aan het sap wat op de bovenstaande methode verkregen is en meet de totale hoeveelheid sap in een maatbeker. Breng het kweepeersap aan de kook en voeg het citroensap toe.

Spoel ondertussen de jampotten en deksels en de pollepel in heet water en laat de glazen potten drogen in de oven die op 125 graden C staat. De dekseltjes begiet ik met gekookt water en laat ik drogen op een schone theedoek.
Meng de afgepaste hoeveelheid suiker met de juiste hoeveelheid marmello en voeg dit als het sap goed kookt toe en roer goed door, laat nog 1 minuut koken. Giet de potjes zo snel mogelijk helemaal vol m.b.v. een jamring, schroef de deksel erop en zet ze op z'n kop neer.




 

Voor jam:

Je kunt ook de volgende dag beslissen dat je jam én gelei wilt maken. Je zeeft dan het sap uit de pan en bewerkt het zoals hierboven beschreven, maar dan zonder het sappan deel. Van de rest maak je dan jam:

Pak een passeerzeef, ookwel flotte lotte zeef genoemd, en zeef de zachtegekookte stukjes kweepeer tot moes. Voeg (eventueel dus) het vocht ook door de zeef bij de moes en meet de verkregen hoeveelheid af zodat je weet hoeveel suiker en pectine toegevoegd moet worden. Pers de citroenen en doe dit sap erdoor. Breng het fruitmengsel aan de kook. Meng de juiste hoeveelheid suiker met de marmello en voeg dit toe aan de jam zodra deze kookt. 1 minuut laten doorkoken. Giet de potjes zo snel mogelijk helemaal vol m.b.v. een jamring, schroef de deksel erop en zet ze op z'n kop neer.

3 opmerkingen:

  1. These beautiful Jars of Pink delight look absolutely delicious! I have never eaten a quince before, although I've seen them in the fruit isles at the grocer, and your lovely recipe has intrigued me enough to buy a few tomorrow, just to try your Quince Jam and Jelly Recipe! I'll let you know what we think! Do you think I can make this without actually adding pectin powder?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Probably yes, if you simmer it until 2/3 is left and also do not buy quince that are too yellow. Make sure you add the little pips from the quince. By the way: if you put some of these pips with 40% alcohol into a covered little jar, it turns into a handcream within 24 hours!

      Verwijderen
  2. Hier zijn jammergenoeg geen kweeperen... Ik heb op jou advies in NL één keer kweeperengelei gemaakt en kan me de smaak nog zo voor de geest halen, zo lekker!! Volgens mij super bij wafels :-)!

    BeantwoordenVerwijderen