Translate

vrijdag 6 maart 2015

Wortelbruidstaart

Deze heerlijke worteltaart van Delia Smith hebben we laten maken voor onze bruiloft door een oud leerling van Jeroen, Sarah, die de banketbakkersopleiding heeft gedaan. We hebben er toen in de perenboomgaard van de Olmenhorst in 2008 samen maar 1 stukje van kunnen proeven. Hij was schoon op en iedereen vond hem zalig! De  truuc van Sarah om hem extra smeuïg en luchtig te maken was om de taart 1 nachtje in de diepvries te doen nadat hij gebakken is. Gelukkig is de taart niet ingewikkeld om te maken en dus ook prima geschikt als verjaardagstaart. Zowel Pelle als Jeroen kiezen hem vaak voor hun verjaardagen!

Ingrediënten (voor 12 stukjes)

Bodem
175 gr bruine basterdsuiker
2 grote eieren
1.25 dl zonnebloemolie
200 zelfrijzend bakmeel
1,5 dessertlepel koeksoda
3 opgehoopte theelepels speculaaskruiden
200 gr geraspte wortel
raspsel van 1 sinaasappelschil
110 gr rozijnen
50 gr geraspte kokos
50 gr geroosterde gehakte pecannoten

Bovenlaag
125 gr kwark
125 gr mascarpone
20 gr kristalsuiker
2 theelepels vanille-essence
1/2 theelepel kaneel
50 gr geroosterde pecannoten
Siroop
sap van een 1/2 sinaasappel
1 dessert lepel citroensap
40 gr donkere basterdsuiker.

Bereidingswijze:


Verhit oven voor tot 170 ºC. Rasp de wortels (en de rozijnen). Meng suiker, eieren en olie. Zeef het meel, koeksoda en specerijen in een kom. Voeg eiermengsel toe. Voeg sinaasappelrasp, wortelrasp en rozijnen, kokos en pecannoten toe. Giet mengsel in rond bakblik en bak circa 35 minuten tot cake gaar en veerkrachtig aanvoelt.
Meng alle ingrediënten voor de bovenlaag en koel dit mengsel.
Meng citrusvruchtensap met de basterdsuiker en roer dit tot de suiker gesmolten is. Haal de taart uit de oven en prik in de bovenkant gaatjes met een vork volgens een gelijkmatig patroon. Giet siroop in gaatjes. Bestrijk taart met kwark~mascarpone mengsel als de taart is afgekoeld. Garneer met extra kaneel en geroosterde hele pecannoten.

2 opmerkingen:

  1. Heb zo mijn eigen recepten voor worteltjestaart, maar kon het toch niet laten Pelles verjaardagstaart te pinnen. Vooral de siroop die er na het bakken overeen en in gaat, klinkt erg lekker! Daan

    BeantwoordenVerwijderen