Translate

vrijdag 19 juli 2024

Soezen met aardbeien

Lege soezen met verse aardbeien gevuld dat was de verjaardags trakatatie van mijn opa Jan Boer. Inmiddels hebben vele familieleden deze traditie in ere gehouden door of zelf op hun verjaardag dit te willen trakteren of dit nog jaarlijks op 24 juni te eten. De oorsprong van deze traditie ligt in Grootebroek waar de vader van opa dominee was. Bij de geboorte van een van de vele tweelingen kreeg de familie Boer van de dorpsbewoners zoveel taarten van de bakker kado dat de bakker op een gegeven moment aan de moeder van opa vroeg wat ze graag wenste te ontvangen. Zij heeft toen heel praktisch gevraagd om lege soezen. Deze waren langer houdbaar en konden naar eigen smaak worden gevuld!

De lege soezen worden heerlijk volgestopt met verse aardbeien en met poedersuikerbestrooid gegeten!

Ingrediënten 10 stuks:
100 ml melk
100 ml water
100 gr boter
snufje zout
100 gr bloem
3  eieren





Poolse kruimel fruit taart

In ons vakantiehuis in Debowy Gaj hebben we de ovenstand van onze combi grill oven ontdekt. Dit bood perspectief om ons lekker uit te leven op de Poolse taart recepten. Pruimen en mirabellen uit eigen tuin en allerhande klein fruit op de boerenmarkt. Behalve lekkere taarten bakken , kun je hier ook je wintervoorraad aan jam en gelei maken. Deze kruimeltaart heeft een verse fruitcompote als vulling waarvoor je elke lekkere combinatie aan klein fruit kunt gebruiken.


Ingrediënten :


Bereiding :

Verwarm de hete lucht oven voor op 170 graden. Meng de ingrediënten voor het deeg en kneed dit vlot tot een mooie deegbal. Verdeel deze in 2 ongelijke stukken en doe het kleinste deel in de diepvries, het grootste stuk in de koelkast.
Maak nu het klein fruit schoon, ontpit de pruimen en doe dit in een pan met de suiker. Verwarm dit mengsel totdat de suiker goed is opgelost. Neem het deeg uit de koelkast en bekleed hiermee een ingevette bakvorm. Zowel de bodem als de zijkanten. Spreid hier de 3 eetlepels havermout over uit. Schep nu het warme klein fruit mengsel uit de pan zonder al te veel sap en leg dit op het deeg in de bakvorm. Pak nu het kleine stuk deeg uit de diepvries en rasp dit met de grove zijde van een staande rasp op de taart. Verspreid de kruimels gelijkmatig. Doe in de oven voor 20 minuten. Laat de taart afkoelen en strooi er poedersuiker over heen.

Cheesecake uit Polen

"Mag ik het recept van de lekkerste taart op aarde?" Appte Pelle mij, doelend op de Poolse cheesecake die wij vaak bestellen bij het café van Pałac Lenno in Wlen. Pelle en zijn vriend Lieuwe hebben hem gemaakt en het resultaat mag er zijn!

Tadaaaa! 
Voor de taartbodem:

Springvorm 26 cm 
150 gram boter
2 eigelen
⅓ cup suiker
2 cups bloem
1 ½ theelepel bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
Snufje zout

Bereiding:
Meng alles samen tot een deegbal. Rol deze uit en bekleed daarmee de bodem en zijkanten van de springvorm. 

Voor de vulling:
450 gram kwark
2 eieren splitsen in geel en wit
1 cup suiker verdeeld in ⅔ en ⅓ cup
30 gram custardpoeder
1 zakje vanillesuiker 
sap van een kleine citroen
⅓ cup olie
1 ⅓ cup melk
Snufje zout. 

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Meng de kwark met ⅔ cup suiker. Voeg de 2 eigelen, de custardpoeder, de vanillesuiker, het citroensap, de olie en beetje voor beetje de melk toe. Roer goed tot een klontjes vrije massa. Dit mengsel is best vloeibaar. Giet dit mengsel op de taartbodem en bak 45 minuten in de oven. 

Klop ondertussen het eiwit stijf met het snufje zout. Zodra dit op zijn kop gehouden kan worden, is het stijf genoeg. Voeg dan de laatste ⅓ cup suiker toe. 
Haal de taart na 45 minuten uit de oven en strijk het eiwit mengsel er bovenop. 
Bak de taart nog 15 minuten in de oven. 

Laat de taart helemaal afkoelen op een koude plek. Er onstaan dan gouden dauw druppeltjes op de taart! 

Smacznego ! 




Hunkwee pudding met banaan

Hunkwee pudding met banaan is een echte oma Kitty klassieker. Ik heb deze pudding zo vaak met haar gemaakt en elke keer verbaasde ik me over haar ontzettend sterke en geoefende armspieren omdat ik al snel een lamme arm kreeg van het roeren in de warme puddingpap. Je hebt er heel erg rijpe bananen voor nodig en Hunkwee meel van het merk "cap bunga" dat ruikt heerlijk vanille achtig! Ook kun je de pudding niet in de ijskast laten afkoelen want dan komt er water op te staan. Hunkwee meel is het meel van vermalen groene taugé boontjes. Heel erg voedzaam en in Indonesië ook vaak gebruikt voor Cendol, kwee Lapis en andere puddingen.

Ingrediënten:

1 pakje Hunkweemeel van het merk "cap bunga" bij de toko verkrijgbaar
1 blik kokosmelk van 400 ml
1 blikje water
1 blikje melk of rijstemelk
9 eetlepels witte suiker
een snufje zout
3 bananen in stukjes gesneden
1 zakje vanillesuiker of 1 dopje pandan essence (toko)


Bereidingswijze:

De kokosmelk met het blikje water en een half blikje melk aan de kook brengen op middelgroot vuur. Nb. gebruik daarbij het blikje kokosmelk als maatblik voor het water en de toe te voegen melk. 
Hunkweemeel met de suiker, zout en pandan essence mengen met de rest van de melk tot een klontvrij papje roeren en dit onder voortdurend roeren toevoegen aan de hete kokosmelk. Blijf roeren tot dat het mengsel glazig ziet en de pap gaar is. De pan in een bak koud water zetten en al roerend afkoelen totdat je er een vinger in kunt steken. De banaan in stukjes er door mengen en de pap in een puddingvorm gieten die van te voren nat gemaakt is. De pudding laten afkoelen (bijvoorbeeld buiten of in de kelder). Daarna is hij in stukjes te snijden.



Yakitori marinade voor kip satê

250 ml Japanse soyasaus
100 gram suiker
125 ml mirin
1grote teen knoflook
3cm gember in dunne plakjes
Raspsel van 1 citroenschil